Tuinontwerp Polbeek

Leerlingen Eligant Lyceum slaan met tuinontwerp voor de Polbeek brug tussen generaties

–31 maart 2022–
Na een eerdere samenwerking met het Eligant Lyceum in Zutphen voor het project Blikopeners heeft locatie Polbeek van Zorggroep Sint Maarten de afgelopen periode de samenwerking met het Eligant voortgezet door leerlingen een nieuw tuinontwerp voor de Polbeek te laten maken.  “Zo mooi om die verbinding te zien.”, vertelt Ruth Koopman projectleider Wonen van de Polbeek. “Je merkt dan ook dat er werkelijk een brug wordt geslagen tussen de generaties. En dat is precies wat we willen in zijn algemeenheid als Zorggroep, maar ook met de tuin: verbinden! Zorginstelling in de wijk, jongeren met ouderen samen, mogelijkheid tot ontspanning maar ook voor beweging. En dat op zo’n manier dat het ook echt een toevoeging is voor het welzijn van de mensen.”

“We zoeken bewust de samenwerking op”

Dat Ruth enthousiast is over de inbreng van de leerlingen mag duidelijk zijn. “Naast dat we de bewoners centraal hebben staan, willen we ook graag betrokken zijn bij de maatschappij en de wijk waarin wij ons bevinden. De Polbeek heeft een mooie ligging in de wijk Noordveen, en een vrij grote tuin. Echter is de aandacht veelal naar binnen geweest, wat misschien ook wel logisch is, maar waardoor de tuin niet optimaal tot zijn recht komt. De verbeteringsmogelijkheden qua uitstraling en beleving worden ook gezien door locatiemanager Petra Mensink die ons de mogelijkheid heeft gegeven om met een projectgroep een verbetervoorstel voor de tuin te maken. En dat is superleuk!  Maar wel soms met een wat eenzijdige blik, omdat de projectgroep redelijk dezelfde leeftijd en ook invalshoek heeft. Daarom zoeken we bewust de samenwerking op met de huurderscommissie, de bewoners en familie/bezoekers en nu dus ook met het Eligant Lyceum!”

Leerlingen kruipen in de huid van tuinarchitect

De vraag voor het tuinontwerp is terechtgekomen bij Technasium-docent Laura Schäffer: “Een echte ontwerpopdracht uitvoeren voor een échte opdrachtgever dat is wat een Technasium tot een Technasium maakt. Leerlingen kruipen nu voor Polbeek in de huid van tuinarchitect en leren onderzoekend en ontwerpend oplossingen bedenken die voldoen aan de eisen van Polbeek en haar bewoners.“

De opdracht voor de leerlingen werd: maak een ontwerp voor één deel van de tuin van woonzorgcentrum Polbeek. Dit ontwerp moet geschikt zijn voor de bewoners: ouderen. Maar ook passend zijn voor de buurt. Je werkt de opdrachten van het opdrachtboek uit tot een 3d model/maquette en presenteert dit aan de opdrachtgevers. Laura maakte samen met haar collega’s een boekje met achtergrondinformatie voor de leerlingen. Daarin kunnen zij lezen dat woonzorgcentrum Polbeek een flink stuk grond heeft, waarop de woongebouwen staan, maar waar ook een grote tuin is. Voor een deel is die al mooi ingericht, maar de bewoners zouden nog wel meer groen willen waarin zij ook zelf aan de slag kunnen. Ook moet er een relatie worden gelegd met bijvoorbeeld het kinderdagverblijf dat ook in hetzelfde gebouw gevestigd is, en de omgeving van het gebouw. De leerlingen zijn aan de hand van de opdracht onderzoek gaan doen. Zowel online als bij de Polbeek zelf. Zij hebben moodboards gemaakt, feedback gekregen van medewerkers en bewoners van de Polbeek en zij hebben maquettes gemaakt van de gekozen ontwerpen.

“Zo mooi om de verbinding te zien”

Ruth legt uit: “De leerlingen zijn hier wezen kijken, hebben zelf ook uitgeprobeerd hoe je de tuin ervaart vanuit een rolstoel of als rolstoelduwer. Ook de bewoners die ze onderweg tegenkwamen zijn bevraagd over hun wensen voor de tuin. Erg leuk was om te merken hoe de ouderen zich naar de jongeren openstelden en dat de jonge nieuwsgierigheid en ideeën ons bewust maakten van blinde vlekken. Zo was er een voorstel voor een podium: een jongere opperde dit bij een dame van wat oudere leeftijd die vervolgens reageerde: “Nou een disco hoeft van mij niet ofzo hoor, maar misschien voor een rustig muziekje”. Zo mooi om die verbinding te zien en dan merk je ook dat er werkelijk een brug gebouwd wordt tussen de generaties. En dat is precies wat we willen in zijn algemeenheid als zorggroep, maar ook met de tuin: verbinden! Zorginstelling in de wijk, jongeren met ouderen samen, mogelijkheid tot ontspanning maar ook voor beweging. En dat op zo’n manier
dat het ook echt een toevoeging is voor het welzijn van de mensen.”

“Ik word hier heel blij van”

Dinsdag 22 maart was de presentatie van de ontwerpen. Een delegatie vanuit de Polbeek kwam naar het Eligant toe om de maquettes te bewonderen. Ruth: “De diverse eindresultaten zijn een feestje om te mogen bekijken! Het is zo knap hoe in een relatief korte tijd zulke goede ideeën uitgewerkt en onderbouwd zijn. Onze eisen en wensen zijn serieus meegenomen in de ontwerpen, waardoor veel ook echt praktisch toepasbaar is. Van beplanting tot meubilair-keuze! Heel origineel was ook een groepje dat overal had aangegeven wat er in de tuin stond. Dit lijkt misschien overbodig, maar voor mensen met dementie die soms echt moeten zoeken naar herinneringen en woorden kan dit heel helpend zijn. En als bonus stond het er zelfs in braille onder. Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar heel blij van word.”

Vervolg

Als vervolg van dit project worden alle maquettes tentoongesteld op de Polbeek. “Op deze manier kunnen we er ook echt met onze bewoners over in gesprek. Doordat het 3- dimensionaal is gemaakt, is het concreter en gelijk heel duidelijk. De eerste respons is nu al leuk om te horen: “Dat zou wel heel mooi zijn als hier van die vrolijke bloemetjes komen”. Uiteraard zijn ook familie van de bewoners, wijkbewoners, de leerlingen en andere belangstellenden van harte welkom om de resultaten te komen bekijken. Ze zullen in ieder geval tot eind mei te bezichtigen zijn. De Projectgroep, die voortgezet zal worden door
welzijnsmedewerker Patricia Huberts, is nu bezig om de subsidiemogelijkheden voor de realisatie te bekijken. Gezien de grootte van de tuin willen we het project in etappes uit gaan voeren. Het zou mooi zijn als we de eerste stapjes dit voorjaar al kunnen zetten.”


Over Blikopeners
Blikopeners zijn projecten waarbij leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op een uitdagende manier kennismaken met techniek en zorg. De projecten worden gecoördineerd door Educatiepunt in Zutphen en Apeldoorn en worden gefinancierd door de provincie Gelderland. Je leest er meer over op de website van Educatiepunt.

Bron:  Educatiepunt


Deel of print