“De inzet van GVP’ers in onmisbaar voor de toekomst”

–2o maart 2025–
In Gravenstate werken de kwaliteitsverpleegkundige, psycholoog en physician assistant sinds september afgelopen jaar nauw samen met twee Gespecialiseerd Verzorgenden Psychogeriatrie (GVP), Wieke Born en Annelies Bodde. En deze samenwerking bevalt goed: “Zij zijn als een spin in het web en onze rechterhand in het meedenken, mee uitvoering geven aan benaderingsadviezen en een vinger aan de pols houden wat betreft de voortgang”, vertelt gz-psycholoog Sylvia Spit enthousiast.

Gedragsvisite
Iedere maand werken Wieke en Annelies twee keer vier uur als GVP bij Gravenstate. Hiervan besteden ze een uur aan de zogeheten gedragsvisite. “Dit is een overleg samen met de psycholoog en physician assistant (dit kan op andere locaties ook de specialist ouderengeneeskunde zijn). Hierin hebben we het over moeilijk of onbegrepen gedrag van de bewoners. We bespreken wat er aan de hand is, of er ook lichamelijke oorzaken zijn en wat de bewoner nodig heeft”, legt Wieke uit.  Annelies vult aan: “Dit kan heel divers zijn, zoals een specifieke benadering of juist een aanpassing van de benadering. Wij kijken samen of zorgtechnologie ingezet kan worden en/of er problemen zijn waarbij medicatie nodig is, zoals bijvoorbeeld bij een depressie.”  Wieke knikt: “We kijken ook breder en indien wenselijk zoeken we de samenwerking met de diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut, verpleegkundige, logopedist, bewegingsagoog, muziektherapeut of geestelijk verzorger.”

Meedenken en ondersteunen
De overige uren lopen de GPV’ers mee op de verschillende afdelingen om mee te kijken bij onbegrepen gedrag en om de bewoners te leren kennen. “Zo kunnen we meedenken en ondersteunen bij het uitvoeren van de afgesproken gedragsbenadering. Op verzoek van de collega’s kunnen we op verschillende tijden meekijken. Ook kunnen we aansluiten bij een teamoverleg om mee te denken bij lastige gedragssituaties”, vertelt Annelies. “We merken dat collega’s ons al steeds beter weten te vinden. We geven informatie aan de familie, vrijwilligers en collega’s over het gedrag en de afgesproken benadering”, aldus Wieke. De inzet van GVP’ers is een waardevolle toevoeging voor de Zorggroep, zo benadrukt gz-psycholoog Sylvia Spit. “Natuurlijk hebben al onze collega’s kennis van dementie, maar met de komst van de GVP krijgt de omgang met mensen met dementie meer aandacht. Ik denk dat de inzet van de GVP onmisbaar is bij onze uitdaging voor de toekomst. Sterker nog, misschien is die toekomst al een feit Meer bewoners met zwaardere problematiek en minder mensen om de zorg te verlenen. Wat is er dan mooier dan een intensievere samenwerking tussen alle disciplines en meer werkplezier?”

Ook de GVP’ers zijn enthousiast over de eerste paar maanden. “We ervaren een fijne samenwerking met iedereen. Het is een leuke en veelbelovende start van onze werkzaamheden als GVP en wij hopen dat dit de norm wordt voor de gehele organisatie.”

Op de foto v.l.n.r. Michelle Sueters (kwaliteitsverpleegkundige), Annelies Bodde (GVP), Sylvia Spit (gz-psycholoog), Wieke Born (GVP) en Bas Bossink (physician assistant)

Deel of print